Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس، حمایت از پژوهشگران و فناوران در هر کشوری یکی از ضرورت‌هایی است که می تواند زمینه‌ساز رسیدن به خودکفایی در دوران تحریم، تولید ثروت و پیشرفت کشور باشد. بر همین اساس سال ۱۳۸۲ با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی سازمانی تحت عنوان صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران زیر نظر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری فعالیت خود را در حوزه حمایت از طرح‌های پژوهشی، پسادکتری، ثبت اختراعات، کرسی پژوهشی، پژوهانه (گرنت) و حمایت از ایجاد و توسعه مراکزنوآوری آغاز کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


پیش از تشکیل این صندوق، شورایی به‌نام شورای پژوهش‌های علمی کشور زیر نظر معاون  اول رییس جمهور، وظیفه تشویق و حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور را بر عهده داشت.

ضرورت تبدیل صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران به بنیاد علم ایران چه بود؟

وظیفه حمایت از پژوهش‌های پایه و هدایت آن‌ها به سمت اثرگذاری در جامعه و حل مشکلات کشور و تعامل با بخش‌های مختلف فناوری، در سطوح بین‌المللی توسط نهادهایی تحت عنوان بنیاد ملی علم یا بنیاد پژوهش انجام می‌شد.نهادهایی که سازوکار حمایتی متفاوتی با صندوق‌ها دارند و بجای اعطای تسهیلات مالی، وام و... از ابزارهایی مانند گرنت و حمایت‌های مستقیم برای پشتیبانی از جریان پژوهشی کشور استفاده می‌کنند. این دوگانگی هویتی در عملکرد صندوق که شبیه بنیادهای علم جهان بود و عنوان غیر مرتبط صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران ایران این نهاد را در تعاملات بین المللی دچار مشکل کرده بود؛ تا آنکه هفته گذشته اساسنامه بنیاد علم ایران توسط آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی ابلاغ شد و عنوان و ماموریت‌های محوله به  دوش بنیاد علم ایران با یکدیگر متناسب شد.

 

بنیاد علم ایران چه وظایفی دارد؟

به صورت کلی اصلی ترین فعالیت این بنیاد را می توان در سه محور حمایت از طرح‌های پژوهشی، حمایت از پژوهش‌های پسادکتری و حمایت از رساله‌های دکتری دسته بندی کرد. این نهاد همواره پژوهش‌های پایه و کاربردی را مورد حمایت قرار داده است و طی ۱۵ سال فعالیت از بیش از ۸ هزار پروژه پژوهشی پشتیبانی کرده است تا به ثمر برسند. صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران در ۵ سال اخیر به صورت میانگین و سالانه ۱۱۰۰ پروژه را مورد حمایت قرار داده است.


رویکرد بنیاد علم ایران در حمایت از پژوهش‌ها / از حل مسائل جاری کشور تا حرکت
در مرزهای دانش

اما سوال مهمی که باید به آن پاسخ داد این است که بنیاد علم ایران برای حمایت از طرح‌های پژوهشی چه رویکرد و برنامه‌ای دارد و آیا رفع نیازها و مسائل مهم کشور در این برنامه اولویت داشته است یا خیر؟ در پاسخ به این سوال دکتر امینی معاون آینده پژوهی علم و فناوری بنیاد علم ایران با اشاره به برنامه‌های آتی  این بنیاد گفت: رویکرد ما در مواجهه با پژوهش هایی که نیازهای کشور را پوشش می دهد متفاوت است. دسته ای از پژوهشگران کسانی هستند که مستقل از حمایت‌های ما، با ابتکار عمل خود وارد حوزه هایی شده اند که نیازهای کشور را پوشش می دهد. ما معمولا علاقه‌مند هستیم که این افراد را شناسایی کنیم و از تجربیات‌شان استفاده کنیم. تولید بذرهای هیبریدی، ورود تکنولوژی 5G در ایران و تولید سمعک پنهان نمونه‌هایی از این موارد هستند.


امینی درخصوص فراخوان‌های بنیاد علم ایران گفت: به صورت کلی بنیاد علم ایران علاقه مند است که فراخوان های ویژه خود را به صورت نظام مند در 3 حوزه پیگیری کند: 

۱_بحرانهای جاری کشور: مانند بحران‌های زیست محیطی (تغییرات اقلیم)، بحران آب (مدیریت آب‌های سطحی و زیر سطحی)، آلودگی هوا، آب و خاک ، بحران سلامت (محصولات ترارخته)، بحران انرژی ( انرژی های تجدیدپذیر و پاک) ، بحران های اجتماعی ( خانواده و جوانان و الگوی مصرف)
۲_نیازهای پژوهشی آتی کشور: این موارد اگرچه به مسائل عاجل و بحرانی کشور نمی پردازد اما مسئله ای است که در میان مدت برای کشور اهمیت دارد و جنبه پژوهشی پررنگی دارد.با توجه به شرایط تحریم بحث فناوری آنزیم یک نیاز پژوهشی مهم برای کشور است. در حوزه فنی مهندسی زنجیره ارزش فراورده‌های نفتی بسیار مهم است. در بحث بحران آب جنبه های میان مدتی مانند تصفیه و شیرین سازی آب وجود دارد که باید به آن توجه کرد.
۳_مرزهای دانش: مستقل از آنکه که پژوهش در میان مدت پاسخگوی نیازهای ما هست یا نه ، ما همچنان باید در بحث مرزهای دانش در بعضی از زمینه ها سرمایه گذاری کنیم و خیلی هم انتظار بازدهی کوتاه مدت یا حتی میان مدت نداشته باشیم مانند پزشکی سلولی مولکولی، سلول‌های بنیادی، ربات های جراح و.... 

امینی با اشاره به رویکرد بنیاد علم ایران در حمایت از طرح‌های پژوهشی گفت: دیدگاه ما این است که در بحث بحران های جاری کشور باید این نوع فراخوان ها با حمایت مشترک نهادهای مسئول انجام شود به طوری که مطمئن باشیم بعد از انجام پژوهش امکان پایلوت کردن و اجراسازی آن وجود دارد.

 

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: بحران آب بنیاد علم ایران صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران پژوهش حمایت از پژوهشگران و فناوران بنیاد علم ایران حمایت از پژوهش صندوق حمایت طرح های پژوهشی پژوهش ها میان مدت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۷۷۹۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

باید از ماشین‌آلات معدنی تولید داخل حمایت شود

وزیر صمت ،گفت: باید از ماشین‌آلات معدنی تولید داخل حمایت شود. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اراک، عباس علی‌آبادی عصر امروز در نشست با فعالان اقتصادی و تشکل‌های صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی با اشاره به تامین ارز مورد نیاز تولیدکنندگان، اظهار داشت: صنایع در تامین ارز و پشتیبانی مورد حمایت دولت هستند، اما صنایع و تولیدکنندگان باید بتوانند ارز خود را به واسطه صادرات تامین کنند.  

وی افزود: کالای صنعتی کالایی است که بتوان آن را صادر کرد، تولیدکنندگانی که بتوانند کالایی با ارزش افزوده بالا تولید کنند و بتوانند کالا را صادر کنند مزیت رقابتی پیدا خواهد کرد. اگر  تولیدکنندگان نتوانند کالای صادراتی تولید کنند نشان می‌دهد کالای آنها کیفیت لازم را ندارد. 

وزیر صنعت، معدن و تجارت در ارتباط با مشکل تولیدکنندگان در ارائه زمان‌بندی مشخص از سوی دولت برای تخصیص ارز تصریح کرد: مسئله زمان‌بندی تخصیص ارز موضوع درستی است، اما به وزارتخانه ارتباطی ندارد و مسئله ملی و به بسیاری از مولفه‌ها مرتبط است.

علی‌آبادی عنوان کرد: دولت تمام تلاش خود را در راستای توسعه صادرات به‌کار گرفته است که یکی از اقدامات در این زمینه برگزاری نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی است که هر ساله یک بار در ابتدای سال برگزار می‌شود و یک بار در انتهای سال به صورت تخصصی برگزار می‌شود تا تولیدکنندگان بتوانند صادرات خود را توسعه دهند و یکی از اقدامات دولت دعوت 2 هزار و 200 بازرگان به این رویداد بوده است. 

وی با بیان اینکه دولت از هر تشکیلاتی که آمادگی در اختیار گرفتن پهنه اکتشاف معادن را داشته باشد، حمایت می‌کند، ادامه داد: هر ماشین‌آلات معدنی که در داخل کشور تولید شود باید خریداری شود و ناترازی در کیفیت مورد قبول نیست، اما اگر ماشین‌آلاتی در داخل کشور تولید نمی‌شود یا در صورت تولید از کیفیت قابل قبول برخوردار نیست از سوی وزارت صمت مجوز واردات صادر خواهد شد.

وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه تنوع نرخ ارز  ام‌الفساد مشکلات تولیدکنندگان است، بیان کرد: مسائل و مشکلات کشور باید اولویت‌بندی شود و ابتدا مسائل اصلی و مهم برطرف شود. مسئله تحریم اولویت اصلی کشور نیست، بلکه تنوع نرخ ارز  ام‌الفساد مشکلات تولیدکنندگان است، تمام اختیارات وزیر در چارچوب قانون به استان‌ها تفویض اختیار می‌شود و نیازی نیست مدیران به تهران مراجعه کنند، بلکه لازم است قانون را رعایت کنند. مسائل و مشکلات تولیدکنندگان در سطح ملی منتقل می‌شود، اما اگر مسائل به صورت مکتوب ارائه شود همان مسائل عینا به مدیران مربوطه منتقل خواهد شد.

علی‌آبادی تصریح کرد: امسال به نظر می‌رسد تا 50 میلیارد دلار ارز تامین شود که نسبت به سال گذشته رشد داشته است و اگر کسی ثبت سفارش داشته باشد تامین ارز انجام خواهد شد. برای امتیاز صادراتی با بانک مرکزی توافق شده است و اگر کسی کالایی را صادر کند ارز تولیدکننده مطالبه نخواهد شد.

وی با بیان اینکه باید به سمت اقتصاد تعادلی و بازار رقابت کامل پیش برویم، گفت: در کشور برخی از صنایع به امید برق و انرژی ارزان هستند، اما دیگر انرژی ارزان نداریم. امسال از سوی مقام معظم رهبری سال جهش تولید نامگذاری شده است، بنابراین باید در کیفیت و کمیت جهش داشته باشیم و به نوعی سال رونمایی از ظرفیت‌های موجود در کشور است.

وزیر صنعت، معدن و تجارت عنوان کرد: مشکل اصلی شهر اراک آلودگی آب و هوا است، نیروگاه شازند نیازمند فیلتراسیون است و صنایع استان می‌توانند برای این امر کمک داشته باشند تا آلودگی هوای شهر اراک برطرف شود و تا پایان سال آینده شهر اراک از آلودگی پاک شود.

علی‌آبادی خاطرنشان کرد: ایران باید به سمت صنعتی شدن پیش برود، صنایع ایران باید دانش‌بنیان و کیفی باشند، کیفیت در صنعت بسیار مهم است و اولویت در شهر اراک باید تامین آب صنایع باشد، صنعت کشاورزی باید به سمت محصولات کم آب بر هدایت شود، کالاهای آساسی باید در جهت تولید استراتژیک و تولید صنعت استفاده شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ضرورت راه‌اندازی نظام سنجش تاثیر پژوهش/ اقتصاد تحت تاثیر پژوهش
  • حضور پررنگ بنیاد سینمایی فارابی در نمایشگاه کتاب
  • حضور انتشارات بنیاد سینمایی فارابی با ۱۶ اثر جدید در نمایشگاه کتاب
  • بنیاد سینمایی فارابی، ۱۶ عنوان کتاب جدید را در نمایشگاه کتاب تهران رونمایی می‌کند
  • باید از ماشین‌آلات معدنی تولید داخل حمایت شود
  • رویداد گفتاورد ملی نخبگان برگزار می‌شود
  • کتاب پژوهشی «تبلیغ دینی در مسجد؛ رویکردی آسیب‌شناسانه»
  • سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران نقشی بزرگی در گسترش و رشد علمی ایران ایفا کرده است
  • چرا کمتر شاهد خبرنگاری تحقیقی و پژوهشی هستیم؟
  • تولیدات فاخر علمی از اهداف مهم بنیاد ملی علم